bio_1.jpg
news_2.jpg
Walking_on_sunshine.jpg
Schilderij_2.jpg
Koolmees_lr_kopie.jpg

BIOGRAPHY

WERK EN LEVEN


Jean-Paul Marsman, geboren in Nijmegen, is een opmerkelijke Nederlandse kunstenaar die woont en werkt in Veldhoven. Zijn werk wordt gekocht door o.a.: verzamelaars, galeries, musea en bedrijven. Zijn werk is heftig en vol, een conversatie of een discussie en één van de weinige kunstenaars die het aandurft om in méér dan 1 stijl te werken. 

Aan de ene kant is er zijn kleurrijke figuratieve werk met graffiti-invloeden dat tegen Pop Art aanschuurt. Expressionistisch werk waarin beeld en tekst even belangrijk zijn en elkaar versterken. Dit werk weerspiegelt de rijke fantasie van de kunstenaar en komt voort uit inspiratie van alledaagse gebeurtenissen, waarbij zijn grafische reclameachtergrond duidelijk in zijn werk te zien is.

Aan de andere kant is er zijn verstild hyperrealistisch werk. Waarin het klassieke ambacht van de 17e eeuwse schilderstechnieken het monumentale en tijdloze karakter van zijn composities vormt. Deze werken kenmerken zich door het verfijnde detail en de gelaagdheid van kleuren, die de werken tot ware meesterwerken maken.

Twee uitersten in schildersstijl, doch onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ook zijn werk in beide stijlen kenmerkt zich door contrasten in onderwerp en inhoud.

Jean-Paul: “Als kleine jongen wist ik al vroeg wat ik wilde worden: voetballer, popster, wielrenner of kunstenaar. Een moeilijke keuze, maar de kunst won! Nadat ik mijn opleiding tot reclameontwerper en art-director aan het Sint Lucas in Boxtel afgerond had, begon ik met werken in de reclamewereld. De eerste jaren was ik werkzaam als art-director bij diverse reclamebureaus, van kleine reclamestudio tot een groot internationaal reclamebureau. Daar heb ik de basis gelegd om in 1988, op 26-jarige leeftijd, met 2 reclamevrienden een eigen bureau te starten onder de naam Checker Creative Communication. Aanvankelijk heel romantisch op een zolderkamer met slechts een paar kleine klanten. Maar ook met een flinke dosis zelfvertrouwen, creativiteit en doorzettingsvermogen. Al snel maakten we naam als ‘jonge honden’ in een destijds vrij conservatieve reclamewereld. Dat werden uiteindelijk 7 geweldige jaren van 24/7 creatief gas geven, waar we uitgroeiden tot een professioneel middelgroot bureau.

Na die 7 intensieve jaren was ik toe aan een nieuwe uitdaging en startte ik samen met Frank van Schaik designstudio Untitled. Waarbij de nadruk nog meer kwam te liggen op creativiteit en we ons wisten te onderscheiden op het gebied van vormgeving en design met lef en durf. Ook gedurende mijn reclametijd hield ik me met kunst bezig. Uiteindelijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan en werd de drang om mezelf als kunstenaar te ontplooien steeds sterker. In 1998 besloot ik me dan ook volledig op mijn vrije werk als kunstenaar te richten. Destijds een sprong in het diepe, waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt van heb."